divendres, 13 d’abril del 2012

Per saber si tot va bé els primers dies


Us deixem un article de l'Alba Padró Arocas, publicat el 13/04/2012 a l'Ara.cat, "Som la llet"


El semàfor

-
Tot sovint pels pares novells és complicat saber si  la lactància ha començat amb bon peu o les coses no van del tot bé.  Quan no has tingut mai una criatura no sap llegir les senayls.
-Les criatures han de recuperar el pes del naixement als 15 dies de vida ( 17 com a molt) sí o sí. Davant una criatura que no augmenta de pes la recomanació d’esperar és del tot equivocada. Esperar a què? Esperar a veure si el recupera sol? Esperar a veure si  de cop mama més? Esperar no serveix de res només per empitjorar la situació; cal ACTUAR.
Tot sovint les mares no tenen cap referent de pes que els confirmi que tot va bé. Saben el pes a la sortida de l’hospital però la visita al pediatra tot sovint no és immediata i no tenen cap mena de control sobre l’estat de la criatura i no saben si la lactància va bé.
Ens hem trobat en casos greus de deshidratació que han passat desapercebuts pels pares, casos en que la pèrdua de pes era de més de 700g, casos en que les criatures estaven en una situació perillosa i no s’havia i els pares penaven que tot anava bé.
Hi ha una sèrie de valoracions molts simples que els pares (doules/assessores) poden fer i que determinen si tot va bé o  si cal actuar. De la mateixa manera que sabem “llegir” un semàfor i entendre si la situació pot ser perillosa o no, si llegim les senyals  de la nostra criatura podrem saber quin és  l’estat de la criatura i ens pot informar de com van les coses.
Per tant només cal saber llegir aquestes senyals.
He creat una taula que podeu veure a continuació perquè així els pares davant del dubte la puguin consultar.
Si conesteu sí a totes o practicament totes les afirmacions d’una fila: verd, taronja o vermell, valoreu al final de la taula què heu de fer:
Recuperació de pes
Pes recuperat o 100g o menys per recuperar-lo

Falten més de 100g per recuperar el pes o no ho sabem
Pràcticament no s’ha produït modificació del pes respecte al naixement
Preses en 24h
Entre 12 i 8
8 preses
 8 o menys 
Quantitat de caques
En cada presa o gairebé totes
Menys de 3 més petites que una cullerada sopera

Cap
Color dels pipis i quantitat
Groc clar (palla) +6
Fosc  <5
Taques roses al bolquer o 3 pipis
Estat de la fontanel·la
Abombada
Enfonsada
Plec del coll
No prènsil
Prènsil
Color de la pell
Coloració normal
Coloració groguenca
(icterícia)
Color grisenc o pàl·lid o icterícia més enllà del cap
Estat físic
Resposta als estímuls. Bon to muscular
Baix to muscular
Baix to muscular. Letargia
Estat general
Bo. Despert i actiu
Capaç de despertar-se  i mamar una mica però s’adorm amb facilitat
No es desperta
Què cal fer
Seguir igual, tot va bé!
Augmentar les preses i contactar amb un grup de suport
Si hi ha 5 o més afirmacions en aquesta fila: suplementar immediatament a la criatura i anar a un servei d’urgències

Detalls importants:
Deposicions: La taula està pensada per fer-se servir a partir dels 6 dies de vida, abans les caques i els pipis poden ser menys i és nomal. A  vegades per valora els pipis cal fer  una “autòpsia” als bolquers, obrir-los amb estisores i veure si la pols que hi ha en el seu interior s’ha convertit en gelatina, senyal que la criatura ha fet pipi.  Les taques roses (els urats)Els dos primers dies de vida poden ser normals, més enllà indiquen deshidratació.
Estat de la fontanel·la: Cal passar la mà per sobre la fontanel·la  per poder valorar-la. La fontanel·la normalment està abombada o una mica enfonsada respecte al resta d’ossos del cap.  Si està notablement enfonsada és una senyal d’alerta, indica deshidratació.
Plec del coll:  Cal situar-se sobre la pell del estern i  pinçar-la amb els dits ( fer un pessic suau) si la pell torna immediatament a lloc es bona senyal si el plec es manté uns segons indica deshidratació.
Color de la pell:  El color pàl·lid o grisenc de la pell és alarmant en un nadó  i cal actuar amb urgència. De la mateixa manera l’ictèrica ens indica que pot passar quelcom.
Estat general: Un nadó que dorm massa no menja si no és capaç de despertar-se cal suplementar-lo amb mètodes com el xeringa-dit.
Per tant ja sabeu, si el semàfor és verd  podeu seguir :-) si és taronja o vermell atureu-vos i busqueu ajuda com abans millor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada