dissabte, 5 de juny del 2010

LA PUJADA DE LA LLET

La pujada de la llet no està causada per llet retinguda als pits, sinó que consisteix en un augment important de la vascularització dels pits, és a dir, un edema vascular, que fa que els pits estiguin uns tres dies calents, amb més volum i endurits.
Acostuma a produir-se al voltant del tercer dia de vida del bebè. Si a aquesta inflamació se li suma que es va produint llet i, per algun motiu, no es drena de forma eficaç, succeeix una ingurgitació patològica o plètora: pits pedra. El dolor és important i l’aureola està tant tensa que el bebè no pot agafar-se bé.
Aquest tipus d’ingurgitacions es poden prevenir amb un inici precoç després del part i acomplint tres punts bàsics de la lactància: lactància freqüent i sense restriccions, no interferir amb xumets o biberons i una posició adequada.

QUÈ PODEM FER DAVANT UNA INGURGITACIÓ MAMÀRIA?

Tècnica de drenatge limfàtic



Consisteix en col•locar tres dits de cada mà al voltant del mugró i pressionar en direcció dorsal (cap a l’esquena) durant uns tres minuts. L’objectiu és que l’aureola quedi tova i el bebè pugui mamar còmodament i dreni el pit. Es realitzarà abans de cada toma i sempre que l’aureola estigui tant dura que s’hi pugui enfonsar el dit.

Aplicar fulles de col.
Primer trencarem els nervis de la fulla, rodant amb una ampolla de vidre o similar. S’apliquen sobre els pits a sota dels sostenidors. Està demostrat científicament (crecar a cochrane) que tenen unes substàncies que absorveixen l’excés de calor i desinflamen. Les fulles es retiren passada una estona, el pit estarà molt millor i les fulles semblarà que estiguin cuites.

Extraure llet.
En cas de que el bebè no mami de forma eficaç i els pits estiguin molt carregats, per alleujar el dolor. Aquesta llet és calostre així que és important guardar-la a la nevera, li podem donar al bebè amb una cullereta.

NO aplicar calor abans de les tomes, ja que augmentarà la vasodilatació, per tant empitjorarà l’edema.

NO aplicar fred després de les tomes, ja que pot produir una contracció dels conductes i empitjorar el drenatge de la llet o pot provocar una isquèmia (falta de reg sanguini) dolorosa del mugró.



La ingurgitació pot provocar febrícula, menys de 38ºC. també pot ser que els pits es quedin tous després de les tomes i als pocs minuts s'endureixin. En cas de dolor i febrícula, el metge pot pautar un antiinflamatori, la majoria són compatibles amb la lactància.

Bibliografia
Apunts IV Curs de formació per assessores de lactància materna